Veel hooggevoelige kinderen zijn ook perfectionistisch, het gaat vaak hand in hand.
Dit heeft met verschillende dingen te maken. Zo voelen hooggevoelige kinderen in situaties haarfijn aan wat er van hen verwacht wordt en willen ze graag aan die verwachting voldoen. Ze doen het graag goed voor zichzelf, maar ook voor de ander. Ze zijn ontzettend sterk in zelfreflectie. Ze kunnen heel goed naar zichzelf kijken en zich afvragen of ze in een bepaalde situatie goed gehandeld hebben.
Daarnaast gaat jouw hooggevoelige kind goed op een fijne sfeer en harmonie. Hieruit kan voort komen dat ze streven naar perfectie. Dit om zichzelf te beschermen tegen afwijzing en kritiek.
Wellicht herken je het bij jou kind. Leren fietsen ging niet zonder slag of stoot. Hoe meer jij als ouder pushten hoe harder jouw kind op de rem trapten. Om haar zindelijk te laten worden heb je van alles uit de kast getrokken. Prentenboeken, beloningssystemen etc. etc. Het leek niet te werken. Toen je je er al bij neer had gelegd dat dit wellicht nog even zou gaan duren was ze van de een op de andere dag droog.
Hooggevoelige kinderen leren niet altijd door vallen en opstaan. Bij nieuwe dingen zijn ze bang dat ze het niet goed zullen doen en daarom beginnen ze er niet aan. De meeste hooggevoelige kinderen beginnen ergens aan als ze zeker weten dat ze het kunnen.
Als jouw kind op een gezonde manier perfectionistisch is dan is dat een mooie eigenschap. Maar het gevaar ligt op de loer dat ze er in doorschieten. Dat ze die lat voor zichzelf steeds hoger leggen en daardoor blokkeren:
•Die handstand bij turnen niet eens meer willen proberen, bang om te falen.
•In de klas liever niets zeggen, bang om het fouten antwoord te geven.
•Uren leren voor een toets, omdat ze dan het gevoel hebben het onder controle te hebben.
•Buikpijn voor een spreekbeurt of zelfs niet meer naar school willen.
Het perfectionisme van je kind kun je niet wegnemen.
Maar er zijn wel 5 dingen die je kan doen om te zorgen dat diezelfde perfectionisme niet overslaat in faalangst.
5 TIPS!
- Laat zien dat fouten maken niet erg is. Door te laten zien hoe je er zelf mee omgaat. “Oeps dat ging fout, ik begin gewoon opnieuw.” Benoemen dat je kind fouten mag maken is 1 ding, maar als je vervolgens zelf de lat ontzettend hoog legt (het huis altijd netjes wil hebben, overal ruim op tijd willen zijn, iedereen altijd tip top naar school etc.) straal je toch écht iets anders uit. Dus durf zelf ook eens een ‘bal’ te laten vallen.
- Kinderen die faalangstig zijn ervaren vaak veel spanningen. Je helpt ze door aandacht te besteden aan ontspanning. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren (kindermassage, naar buiten, lezen, knuffelen..) zoek vooral naar een manier die bij jouw kind past.
- Laat je kind positieve ervaringen opdoen door ze te helpen dingen aan te gaan die ze spannend vinden of liever uit de weg gaan. Denk samen na hoe je de stap kleiner kunt maken zodat het overzichtelijker wordt. Voorbeeld: Je kind schiet direct in de paniek wanneer ze denkt aan het geven van haar spreekbeurt. Wat zou een eerste stap zijn die ze wel durft (de spreekbeurt aan jou voorlezen bijvoorbeeld) en wat zou een volgende stap kunnen zijn (de spreekbeurt aan broertjes / zusjes laten horen bijvoorbeeld). Zo geef je je kind meer controle over de situatie en doet het succeservaringen op. Dat laat het zelfvertrouwen groeien.
- Leer haar de kracht van haar gedachten. Door ze het verschil tussen “Ik kan het niet” en “Ik kan het wel!” te laten voelen. Meestal lukt het niet als je denkt dat je het niet kunt. Laat je kind bedenken hoe ze zichzelf kan aanmoedigen: Ik ga het gewoon proberen! Ik kan het! Ik mag fouten maken! Ik hoef iets niet meteen te kunnen!
- Natuurlijk helpt het om aandacht te besteden aan het bevorderen van een positief zelfbeeld. Met simpele maar leuke activiteiten verstevig je het zelfbeeld: Onderzoek samen de kwaliteiten van je kind, schrijf ze op hartjes en maak er een mooie talentenslinger van. Gooi samen een bal over en bij iedere keer gooien benoem je een kwaliteit van je kind. Laat je kind haar naam opschrijven en bedenkt bij iedere letter een mooie kwaliteit.
Welke tip ga jij proberen?
Liefs,
Maartje